híreink
HU | EN

Blog

Mindenkit érint a nyersanyagárak emelkedése – mikor lesz már vége?

Az egész világot érintő alapanyaghiány lépett fel a csomagolástechnikától az elektronikai piacon keresztül, az autóiparon és az építőiparon át az élet minden területén, mely a nyersanyagárak drasztikus növekedését idézte elő.

Mi vezetett az nyersanyagárak rohamos emelkedéséhez?

Nyersanyagár emelkedésEgyelőre sokan csak találgatunk, de ami egyértelműen érezhető volt, hogy a kialakult piaci helyzethez a kezdőlökést a COVID-19 világjárvány adta meg. A folyamatosan változó vírushelyzet és az újabbnál újabb határzárak nem könnyítették meg a gazdaság helyzetét. Minden ország félt a további lezárásoktól, ezért hirtelen elkezdték felhalmozni az alapanyag készleteiket, így próbálták megelőzni a termelésük és gazdaságuk megállítását.

Elsőként Ázsia kezdett eszeveszett raktári készlet felhalmozásba, melynek hatására irdatlan mennyiségű alapanyagot vásárolt fel az Európai készletekből. Ezt látván az Európai gyártók megijedtek és hirtelen megemelték igényeiket, elkezdtek ők is bespájzolni. A nyersanyaggal kereskedő cégek felfedezték a potenciált a piaci szereplők pánikszerű felvásárlási szándékában, ezáltal hatványozottan emelték áraikat, hiszen az alapanyag iránti kereslet ennek ellenére sem csökkent.

Ha egy kicsit tovább haladunk ebben a spirálban, akkor a szállítmányozásra nehezedő terhet sem hagyhatjuk ki az ok okozati összefüggésből. A rohamosan emelkedő megrendelések a szállítmányozó cégeket is megterhelték, akik többek közt a kialakult konténer hiány miatt szintén emelték áraikat. Ezen a helyzeten a Szuezi-csatornában elakadt teherszállító hajó sem segített, ami miatt számtalan szállító hajó feltorlódott. Ez a váratlan esemény óránként 120 milliárd Ft veszteséget jelentett a világnak és tovább rontott a nyersanyag piac helyzetén.

Végül de nem utolsó sorban nem hagyhatjuk ki a listából a bérek emelkedését sem, amely szintén nagy mértékben hozzájárul az előállítási költségek emelkedéséhez, ezzel egyenesen arányosan a termékek magasabb áron történő értékesítéséhez.

Hogyan változtak a nyersanyag – a papír, a fa, a műanyag – árak?

A nyersanyagárak ugrásszerűen emelkedtek, így alkalmanként akár 15%-os növekedés is előfordult. Ez jelentős különbség a korábban megszokott 5-8%-hoz képest. 2020 decembere és 2021 márciusa között a műanyag nyersanyagára megduplázódott, ami szerencsére napjainkra 50%-ra mérséklődött. A papír esetében is többszöri áremelést figyelhettünk meg, jelenleg 30-40% között tart a növekedés és senki nem tudja, hol lehet a vége. A fa alapanyagok tekintetében is 50%-os emelkedésnek lehetünk szemtanúi. Bátran kijelenthetjük, hogy a műanyag, fa és papír nyersanyagok átlagosan 50%-os drágulást tudhatnak magukénak. Ez a tény az élelmiszerek, elektronikai cikkek és szinte minden termék drágulását hozza magával, amelyek csomagolásához vagy előállításához fát, műanyagot vagy papírt használnak a gyártók. Jó példa erre a palackozott víz, ami a műanyag árának változásától óhatatlanul drágább lett. Amit az ásványvíz vásárlásakor megfizetünk az a csomagolás, az előállítási költség és számtalan egyéb kiadás, de legkevésbé a víz.

Természetesen minden vállalat, legyen az kicsi vagy nagy, igyekszik megtartani az árrést, hiszen a kiadásaikat ugyanúgy fedezni kell, mint a drasztikus változások előtt. Jelen helyzetben, realizálva a piaci eseményeket, további áremelkedések várhatóak. A további sikeres és kölcsönös együttműködés jegyében, azért, hogy az üzletfelek közötti kapcsolat továbbra is folytonos és megbízható legyen, olykor mind a vevő, mind pedig az eladó kénytelen engedni.

A csomagolástechnika piacán is egyértelműen érezhető az nyersanyagárak növekedése

Világszerte mindenki folyamatos áremelkedésekkel szembesül, melyek megfigyelhetőek már a gyártáshoz, raktározáshoz szükséges eszközök, például a raklap beszerzésénél is. Egyelőre nincs kilátásban sem a papír, sem a faipari piacon csökkenés, valamint a műanyag áránál sem várható további mérséklődés. Ezt tetézi a tengeri és légi szállítások fuvardíjának emelkedése, ami 5-10-szer drágább lett, mint 2020-ban. A csomagolástechnikában szeptember és december közötti időintervallum az egyik legerősebb, ebben az időszakban tovább emelkednek a vevői igények. Ez további áremelkedést idézhet elő a piacon.

Milyen hatása van az alapanyagárak drasztikus változásának a ZalaPack életére?

Mivel mi csomagolóanyagot gyártunk és számos csomagolástechnikai terméket forgalmazunk, így rögtön éreztük a műanyag termékek árának agresszív változását, valamint a papír alapanyagok hiányát. A beszállítóinknál megnőttek az átfutási idők 2 hétről, akár 6-8 hétre. Néhány papír – például a kraft papír, – igazi kincsnek számít, melynek szinte ellehetetlenedett a beszerzése, így már alternatív megoldásokon dolgoznak a beszállítóink. Hétről-hétre jeleznek felénk újabb és újabb alapanyagár emeléseket. Partnereink felé igyekszünk 2-4 héttel előbb jelezni a jövőbeni áremeléseket, azonban a mai piaci helyzet tekintetében esetenként kénytelenek vagyunk azonnal reagálni az árváltozásokra. Jelen helyzetben több vállalat a beépülő anyagok kombinációjában és összetételében keresi a megoldást. Sajnos a csomagolóiparban ilyesféle mozgási lehetőségünk nincs. Bízunk abban, hogy 2022-es év stagnálást hoz majd az árakban.

Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat ezek között az optimálisnak nem mondható körülmények között is, hiszen a hosszú évek alatt számos erős beszállítói kapcsolatot alakítottunk ki a világ több országával, valamint hazai vállalatokkal. Ennek köszönhetően a ZalaPack alapanyagellátása folyamatosan biztosított. Mindent megteszünk, hogy ez a jövőben is így maradjon, és minden vevői igényt maradéktalanul tudjunk kiszolgálni.

nyersanyagar-emelkedes

Megbízható rendszerünket bizonyítja

Bisnode tanusitvany